Eric D. Schabell: SmartIT Expert Panel - Durf jij te besparen met SmartIT?

Tuesday, October 27, 2009

SmartIT Expert Panel - Durf jij te besparen met SmartIT?

I just submitted the following Dutch language article for the opinion section on Smart IT. This is a section devoted to articles on savings by using IT in a smart way (i.e. intelligent).

Durf jij te besparen met SmartIT?
Hoe kun je direct een impact maken op je ICT kosten? Wil je niet af van je dure, proprietary, vendor-locked ICT componenten? Wil je niet tegen je baas kunnen zeggen dat je denkt een manier gevonden te hebben om over te stappennaar een kwalitatief goed component voor een aanzienlijk lager bedrag?
Waar wacht je nog op?
Niets is slimmer dan een inventarisatie te maken van je huidige enterprise software architectuur om er achter te komen dat er veel te besparen valt. Wat dacht je van al die gesloten software componenten met standaard 'licentie' kosten met ook nog supportkosten als bonus er boven op? Je ziet de laatste jaren dat bedrijven hun software architectuur lieten meegaan in de euforie van de groeiende economie. NIets was onmogelijk en met veel geld kwam veel tot stand.
Maar nu? We hebben het allemaal gemerkt. Ontslagen, krimpende budgetten, bezuinigingen op van alles wat met je eigen ICT uitgaven te maken heeft. Maar er is hoop. Er is ruimte voor degenen die op het punt staan om deze dure oplossingen weer eens onder de loep te nemen. Soms gedwongen door bezuiningen, maar bij anderen is het een manier zoeken om ruimte te scheppen voor projecten die nog moeten afgerond worden. Wat je hieraan kunt doen is de tijd nemen om Open Source oplossingen te vergelijken met deze dure componenten in je huidige software architectuur. Er zijn zoveel alternatieven voor alle lagen van je architectuur, van presentatie, data, transport, infrastructuur tot zelfs virtualisatie. Die Open Source componenten en oplossingen zijn er, vaak heb je zelfs meerdere componenten om uit te kiezen.
Maar dit is niet nieuw?
Wat is hieraan zo speciaal vraag je je nu af? Het is namelijk het Open Source model dat uitkomst biedt voor de SmartIT bedrijven. Je software architectuur wordt via een 'subscriptie' model gesupport in plaats van dure licenties. Open Source is gratis, zelfs als je enterprise versies gebruikt. Open Source bedrijven leven van de support contracten. Je neemt een dienst af in de vorm van een 'subscriptie' waarbij zij er dan voor zorgen dat je een organisatie hebt om te bellen bij problemen of vragen. Het verrassende hieraan is dat de kosten zo anders zijn in omvang. Veel bedrijven zijn hiermee bezig, veel bedrijven kloppen zelf aan bij de Open Source organisaties die dit model hanteren. Velen hebben het al ervaren, van groot tot klein kampen wij allemaal met de huidige ICT kosten problematiek.
Durf jij te besparen?